Vraag & antwoord


Hieronder vind u enkele veel voorkomende vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer informatie stelt u ze gerust aan de tandarts tijdens uw afspraak.

Klik op de vraag om het antwoord te zien.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Een wortelkanaal- of zenuwkanaalbehandeling hoeft absoluut geen pijn te doen. Een kies is wel lastiger te verdoven als deze ontstoken is. Hoe erger de pijn, hoe lastiger het is de kies te verdoven. Wees er dus op tijd bij en wacht niet te lang! Wij streven er naar een ontsteking op tijd te ontdekken en de kies te behandelen wanneer u er nog geen/weinig last van heeft. De kies is dan nog normaal te verdoven. En onder een goede verdoving is een wortelkanaalbehandeling pijnloos.

Wat kan ik doen als ik pijn heb aan mijn verstandskies?

Als een verstandskies doorbreekt kan er nog een stukje tandvlees over de kies liggen. Daaronder kunnen bacteriën zich verzamelen waardoor het rondom de kies gaat ontsteken. Het is dus essentieel om een doorbrekende verstandskies goed schoon te houden om ontstekingen te voorkomen.

Het ontstoken tandvlees rond een verstandskies. Het kan pijn veroorzaken bij het eten en poetsen, u kunt oorpijn krijgen en soms kan het een beperkte mondopening en/of dikke wang veroorzaken.

Tegen de pijn kunt u Ibuprofen in nemen. Om de ontsteking te remmen kunt u met zoutwater of corsodyl (waterstofperoxide) mondspoeling spoelen.  Als het niet beter wordt, belt u dan voor een afspraak. De tandarts kan dan beslissen of de verstandskies verwijderd moet worden of niet.

Ik heb pijn na het vullen van mijn tand/kies, is dat normaal?

Gevoeligheid/pijn voor warm en koud in 2 tot 3 dagen nadat er een vulling is geplaatst is normaal. De tandzenuw is door de behandeling geïrriteerd en moet ook wennen aan de nieuwe vulling, witte vullingen krimpen namelijk nog een beetje. De gevoeligheid neemt als het goed is daarna gestaag af.

De vulling kan te hoog zijn. Hierdoor raakt de tand overbelast en raakt ook het kaakbot rondom de kies geïrriteerd. Deze pijn is vaak pas een paar dagen na het vullen het ergst. Neem in dit geval contact op met uw tandarts.

Terug naar boven

Is elektrisch poetsen beter dan met de hand?

Onderzoek heeft aangetoond dat als een elektrische tandenborstel correct gebruikt wordt, deze de tanden veel beter schoonmaakt dan poetsen met een handtandenborstel. Dus ja, elektrisch poetsen is beter, mits op de juiste manier toegepast.

Terug naar boven

Ik heb gevoelige tanden, hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?

Bloot liggende tandhalzen veroorzaken gevoeligheid van de tand voor warm en koud. Tanderosie kan ook deze gevoeligheid veroorzaken, doordat de beschermlaag van uw tanden (glazuur) dunner wordt. Als u poetst met een tandpasta speciaal voor gevoelige tanden (b.v. Sensodyne, Elmex) kan de gevoeligheid minder worden. Belangrijk is dat u na het poetsen maar één keer spoelt, er moet nog tandpasta achter blijven in de mond zodat het zijn werk kan doen. Gevoelige tanden kunnen ook duiden op een gaatje, als u dit vermoedt, neem dan contact op met uw tandarts.

Terug naar boven

Mijn tandvlees bloedt, wat kan ik daaraan doen?

Uw tandvlees is ontstoken, dit kan verschillende oorzaken hebben. Neem contact op met uw tandarts, zodat die kan uitzoeken wat de oorzaak is van het bloedend tandvlees.

Terug naar boven

Waarom is bloedend tandvlees slecht?

Gezond tandvlees is strak en bloedt niet. Ontstoken tandvlees bloedt. Tandvlees raakt ontstoken door bacteriën in tandplaque en/of door tandsteen. Als uw tandvlees chronisch ontstoken blijft en u heeft er aanleg voor, kan het kaakbot rondom de kies ook gaan ontsteken. Ontstoken bot trekt zich terug en lost op. Deze aandoening heet parodontitis. Op den duur kan het zo zijn dat het bot zich zoveel heeft terug getrokken, dat de tand of kies los gaat staan.

Terug naar boven

Mijn adem stinkt. Hoe komt dat en wat kan ik eraan doen?

Vaak zit de oorzaak van een slechte adem in de mondholte. Dit kan komen door slechte mondhygiëne,  tandvleesontsteking of door bacteriën achter op de tong. Goede mondhygiëne is daarom essentieel. Het poetsen van uw tong of het gebruik van een tongschaper kan daarbij helpen. Laat ook regelmatig tandsteen verwijderen. Wanneer u nog steeds last heeft van een slechte adem ondanks uw goede mondhygiëne en gezond tandvlees, kan de oorzaak ook vanuit de maag komen. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Terug naar boven

Wat kan ik beter niet doen na het trekken van een tand of kies?

U mag die dag de wond niet spoelen! De holte die ontstaat na het trekken van de kies vult zich namelijk op met bloed. Het bloed stolt en zorgt voor de wondgenezing. Als u meteen na het trekken spoelt, kan u het bloed wegspoelen, waardoor er een grotere kans op ontsteking ontstaat. De volgende dag kunt u weer voorzichtig spoelen. Tot de verdoving is uitgewerkt geen warm eten of drinken nuttigen, dit kan ervoor zorgen dat de wond weer begint te bloeden. Drink zo min mogelijk alcohol, dit vertraagt de genezing van de wond. Rook het liefst een paar dagen niet, roken vertraagt de genezing en vergroot de kans op ontsteking.

Terug naar boven

Ik heb pijn na het trekken van een kies, wat kan ik doen?

De eerste paar dagen kan de wond een zeurende pijn geven. U kunt hiervoor een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol (eventueel met codeïne) of Ibuprofen, innemen. Indien de pijn 2 tot 3 dagen na het trekken erger wordt, kan dat betekenen dat het kaakbot is gaan ontsteken. Neem dan contact op met uw tandarts. Enige tijd na het trekken van een tand of kies kunnen er nog stukjes uitkomen. Dit zijn vaak botsplintertjes die zijn losgekomen tijdens het trekken en die het lichaam zelf naar buiten werkt. U kunt ook een scherpe rand voelen die gevoelig/pijnlijk is bij aanraking. Soms kan er bij het trekken een kleine breuk in het bot optreden waarbij het bot ook wat is verschoven. Het bot kan daardoor voor een lange tijd gevoelig zijn als er lichte druk op wordt uitgeoefend, hier is helaas niks aan te doen. Het kan lang duren, maar het bot zal uiteindelijk genezen, waardoor de gevoeligheid zal verdwijnen.

Terug naar boven

Wat is tanderosie?

Tanden zijn enorm sterk, maar hebben een zwakte en dat is zuur. Net zoals azijn kalk oplost, lost zuur uw tanden op. Door dagelijkse consumptie van zure producten zoals koolzuur houdende fris- en energiedranken, vruchten en vruchtensappen lossen uw tanden beetje bij beetje op. Dit heet tanderosie. Het gevolg hiervan is dat uw tanden steeds dunner, gevoeliger en geler worden.

Terug naar boven

Hoe raakt een kies ontstoken en waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een tandzenuw kan via een gaatje of een barst ontstoken raken door bacteriën uit de mond. Dit veroorzaakt veel gevoeligheid en pijn. Omdat een geïnfecteerde tandzenuw zich nooit meer kan herstellen,  moet deze uit de kies gehaald worden om het ontstekingsproces te stoppen. De kies moet daarna van binnenuit ontsmet en weer opgevuld worden.

Terug naar boven

Wat kan ik bij mijn eerste bezoek verwachten?

Uw eerste bezoek begint met een rustige kennismaking, een intake gesprek met een van de tandartsen. Deze tandarts is meteen uw vaste tandarts. Uw tandarts zal een uitgebreide controle uitvoeren. Ook zullen er een aantal röntgenfoto’s worden gemaakt voor een betere diagnose. Uw tandarts zal de conditie van uw mond met u bespreken en indien nodig samen met u een behandelplan met begroting opstellen, hierbij houden wij zoveel mogelijk rekening met wat u vergoed krijgt van uw verzekering. Voor meer informatie hoe het gaat met betalingen kunt u terecht bij tandartsvergoedingen.

Terug naar boven

Wat is een wortel/zenuwkanaal behandeling?

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt  de zenuw met behulp van speciaal instrumentarium uit een tand of kies gehaald, omdat deze dood of ontstoken is. De kies wordt daarna grondig van binnenuit gereinigd met een antibacteriële vloeistof. De ruimte waar de zenuw heeft gezeten wordt daarna weer opgevuld, waarna de kies van boven afgesloten wordt met een witte vulling.

Terug naar boven

Hoe zit het met betalen?

Aanvullende tandartsverzekering.

Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, hoeft u na de behandeling niet gelijk af te rekeningen. Voor de zorgverzekeraars waarmee wij een contract hebben, wordt het verzekerde deel door ons bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. U krijgt van uw eigen bijdrage een nota van onze factoringsbedrijf NMT-FenCs  of een nota van uw eigen zorgverzekeraar.

Wanneer we geen contract hebben met uw zorgverzekeraar krijgt u een nota van NMT-FenCs . Deze nota dient u te betalen en te declareren bij uw eigen zorgverzekeraar.

Geen aanvullende tandartsverzekering

Wanneer u geen aanvullende tandartsverzekering heeft, wordt u geacht om na de behandeling de nota te betalen. U kunt bij ons contant of met PIN betalen. Uiteraard is het altijd mogelijk om een begroting te vragen voor uw behandelingen.

NMT-FenCS

NMT-FenCS is een factoringsbedrijf die alle nota’s van onze praktijk factureert richting onze patiënten. Voor vragen over een factuur kunt u contact opnemen met de afdeling patiëntenservice telefoonnummer: 0900-7777771 (10 eurocent per minuut).

Wanneer u een nota in termijnen wilt betalen is dit bij NMT-FenCS ook mogelijk. Dit kan eenmaal per nota met een maximum van 30 dagen en is kosteloos. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling patiëntenservice.

Tandartstarieven

De tarieven voor de tandarts worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij hebben aan elk verrichting/ UPT-code een maximum tarief vastgelegd. Als de codes op uw factuur niet duidelijk zijn, kunt u bij www.allesovergebit.nl meer informatie over deze bepaalde UPT-codes vinden.

Mocht er nog steeds onduidelijkheden zijn over betalingen en rekeningen kunt u gerust contact opnemen met onze praktijk om u verder te helpen.

Terug naar boven

Gebruiken jullie witte of grijze vullingen?

We gebruiken in onze praktijk alleen witte composietvullingen. Vroeger werden grijze amalgaam vullingen vaak gebruikt bij het vullen van kiezen. Dit werd gedaan omdat ze slijtvaster waren dan composietvullingen. Tegenwoordig zijn composietvullingen even sterk als amalgaam. Het voordeel van witte composiet vullingen is natuurlijk dat ze esthetisch mooier zijn dan grijze amalgaamvullingen.

Terug naar boven

Wat is een implantaat?

Wanneer  een of meerdere tanden of kiezen zijn getrokken, kan een patiënt behoefte hebben om hier een nieuwe kies of tand voor in de plaats te hebben. Na advies van de tandarts kan er besloten worden om een implantaat te vervaardigen.

Een implantaat is een soort titanium schroef die in de kaak wordt geplaatst en fungeert als een kunstwortel. Op het implantaat kan een voorziening worden vervaardigd zoals een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een klikprothese.

Het plaatsen van een implantaat wordt gedaan door een kaakchirurg of implantoloogtandarts. Dit wordt soms in een fase gedaan, waar alleen één behandeling voor nodig is. Meestal wordt dit in twee fases gedaan. Op de eerste afspraak wordt het implantaat geplaatst en weer overdekt met tandvlees. Na een aantal maanden wanneer het implantaat goed is vastgegroeid in het bot wordt een soort stift (abutmunt) op de implantaat geplaatst. Wanneer de kaakchirurg of implantoloog klaar is met de behandeling, wordt er een nieuwe afspraak gemaakt bij de tandarts om een voorziening op het implantaat te maken. Die zal dan een kroon, brug, plaat– of frameprothese of klikprothese op het implantaat maken.

Terug naar boven

Wat is een kroon, brug of stifttand?

Een kroon kunt u beschouwen als een kapje dat over uw eigen tand of kies heen wordt gezet. Het is gemaakt van metaal en porselein, of volledig porselein en ziet eruit als een volledig gave kies.

Een standaard brug bestaat uit twee kronen die met elkaar verbonden zijn door middel van een ‘nep’ tand of kies, vandaar de naam. Een brug wordt vaak toegepast als men een tand of kies mist en de tanden naast het gat geschikt zijn om gekroond te worden.

Een stift wordt toegepast om meer houvast voor een vulling te creëren als er te weinig tandweefsel over is. In zulke gevallen wordt er een wortelkanaalbehandeling gedaan en in één (of meerdere) van de zenuwkanalen wordt een stift gecementeerd, die uitsteekt. De stift bevindt zich dan in het midden van de vulling.

Terug naar boven

Is bleken slecht voor mijn tanden?

Tanden worden gebleekt met waterstofperoxide. Elke keer dat u uw tanden bleekt richt u net zoveel schade aan wanneer u een glas jus d’orange zou drinken (zuur is namelijk slecht voor uw tanden). Daarnaast kunnen uw tanden tijdelijk gevoelig worden door het bleken. Het  is belangrijk om te weten dat het bleekmateriaal alleen werkt op tandglazuur en dat vullingen en kronen/facings niet mee bleken. Daarnaast kan een tand inwendig gebleekt worden. Soms als de tandzenuw door een trauma vergaat kan de tand van binnenuit verkleuren (zie het als een soort blauwe plek in de tand). In dit geval wordt er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd en wordt er tijdelijk een bleekmiddel ingesloten die de tand van binnenuit bleekt. Het resultaat is wisselend, afhankelijk van hoe lang de tand al verkleurd is en de mate van verkleuring. Door de wortelkanaal behandeling zal de tand wat zwakker zijn, maar verder is dit bleken niet schadelijk voor het gebit.

Terug naar boven

Wat is een frame of een plaatje?

Wanneer er een aantal tanden en/of kiezen ontbreken, kan een frame – of partiële plaatprothese worden gemaakt. Het is een uitneembare voorziening die als vervanging fungeert van de ontbrekende elementen. Het vergemakkelijkt het eten, spreken en zorgt ervoor dat de natuurlijke tanden en kiezen niet gaan verschuiven. Wanneer de kaak helemaal tandloos is, wordt een volledige prothese gemaakt.

Het verschil van een frameprothese of plaatprothese is het materiaal waarvan het gemaakt is. Een plaatprothese is gemaakt van kunststof en een frame is ook deels van metaal. De voor- en nadelen van deze twee partiële protheses kunt u het beste bespreken met de tandarts.

Terug naar boven

Wat is sealen?

Wanneer kiezen net zijn doorgekomen, zijn ze nog erg gevoelig voor gaatjes. Ze ontstaan onder andere in de groeven van uw kauwvakken. Om de kans op gaatjes op die plekjes te verkleinen, worden de kiezen geseald. Het is een soort beschermlaag die de groeven van uw kiezen afdichten.

Terug naar boven